środa, 16 stycznia 2013

Indyk w sosie pieczarkowo-pietruszkowym

Witam, nie wiem od czego powinnam zacząć więc przejdę od razu do rzeczy. Wczoraj chyba po raz pierwszy w swoim życiu postanowiłam przygotować indyka według własnego pomysłu, nie korzystałam z żadnych przepisów a potrawa wyszła naprawdę pyszna dlatego chciałabym się podzielić nią Wami.


 Składniki:
- 2 średnie medaliony z indyka
- ok. 8 średnich pieczarek
- mała cebula (użyłam czerwonej)
-  kilka gałązek pietruszki
- pół kostki rosołowej
- 3 łyżki rzadkiego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Indyka kroimy w nie za duże kostki, pieczarki w plasterki oraz cebulę również w kostki. Wrzucamy na patelnię teflonową i chwilę podsmażamy. Dolewamy do naszej potrawy około 1/3 szklanki wody,  wrzucamy połówkę kostki rosołowej oraz posiekaną pietruszkę. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 15 minut. Pod koniec dodajemy jogurt i na wolnym ogniu mieszamy jeszcze przez chwilę.

Indyka przygotowanego w ten sposób podałam z ryżem lecz myślę że będzie dobrze smakować z kaszą czy też ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz